Recension i NA 1981-10-07 Herbie Hancock
 
Ypperlig jazz för liten publik

Så var det alltså dags för Örebro musikfestival, Power Houses stora jazzarrangemang för sommaren. Premiären var i går kväll i Brunnsparken där Herbie Hancock et consortes framträdde inför en entusiastisk publik. Tyvärr måste man konstatera att publiksiffran var i underkant, vilket måste beklagas. Kanske var det vackra varma vädret alltför fint, men vi som hade mött upp fick verkligen fin jazz av yppersta märke.
Hancock, Carter och Williams tillhör sedan länge de väl etablerade namnen inom den moderna jazzen, däremot var trumpetaren Marsalis en för mig ny och angenäm bekantskap, Enligt de biografiska uppgifter som står mig till buds lär han inte vara fyllda 20 år, han är nämligen född i oktober 1961 i New Orleans (var annars skall en god trumpetare av världsklass födas, förresten). Om jag inte tar fel, måste Wyndom Marsalis vara morgondagens stora namn i trumpetarvärlden så fint lät det. Det var faktiskt en upplevelse att höra honom.
Herbie Hancock, denna gudabenådade pianist, för vilken ingen stil tycks främmande, "förtrollar" oss nästan med sitt fina spel, antingen han broderar i sköna balladgångar eller när han exkvererar ett mera svängigt tempo. Utmärkt stöd har han i basisten Carter och trummisen Tony Williams. Dessa båda herrar gladde oss också med utsökta solon - jösses flickor och pojkar, vad det svängde! Det formligen sjöng om Carters bas och vi skall inte tala om den härliga rytm som Tony Williams lockar ur kaggar och cymbaler. Med andra ord var det en premiärkväll för Örebro musikfestival som man unnar många flera än de som gästade parken i går kväll.
I kväll fredag forsätter musikfestivalen i Power med bl a sådana jazzens stora män som Joe Gallivan och Evan Parker. Det är ett fint initiativ som tagits av Åse Ferger & co med årtets musikfestival och det är verkligen att hoppas att årets arrangemang kommer att bli något av en institution varje år för Örebro  -  i stil med vad man åstadkommit på andra platser i landet, för visst finns det väl jazzintresse i Örebro ...

OLLE NILSSON