Recension i NA 1979-09-14 Schlippenbach-Johansson-Brötzman trio
 
20 personer hörde Schlippenbach

Power House i Örebro inledde sin verksamhet för höstterminen i onsdags kväll med en konsert med pianisten Alex von Schlippenbach, som med sig hade trumslagaren Sven-Åke Johansson och saxofonisten Peter Brötzman. Trumslagaren har svenska anor, men bor sedan ett decennium i Tyskland där han skaffat sig en präktig accent på sitt modersmål.
Det var frågan om tysk avantgarde eller fri jazz om man så vill. Med allt vad det innebär. En ramlös musik där varken rytm eller melodik är given. Som att plötsligt upphäva tyngdlagen och se omgivningen i ett virrvarr framför sig. Eller som att se en film på en myrstack uppspelad på för hög hastighet med myror springande omkring utan system - hit och dit, fram och tillbaka. Utan synbar anledning. Även som avantgarde betraktat var formen lös eller fri.
Många originella saker stod att finna som t ex Sven-Åke Johansson spelande på ett dragspel med backspegel påmonterad! Förresten ett i sammanhanget synnerligen välljudande avsnitt.
Att bara 20 personer infann sig var en trevande inledning på höstterminen men får ses mot bakgrund av den smal musikstil som Schlippenbach representerar. Örebroarna har nog inte glömt stadens Jazzklubb

ARNE MOBÄCK