![]() |
|||
Gröda som föda |
|||
Flygblad |
![]() Jon hade inte mer erfarenhet av vegetabilisk matlagning än det han lärt sig hemma i det egna köket och maten var en blandning av rustika kålrotsbiffar till stundtals fantastiska anrättningar tillagade av Krishnan Subranamian en kock med matideér från sitt hemland Malaysia. En succé blev omedelbart ett kraftigt, saftigt matbröd fyllt med nötkärnor och annat gott som alltid serverades till måltiderna. Första året drev Jon värdshuset med några anställda samt en del frivilligarbete. Så småningom satsade man även på kvällsöppet och levande musik. Trots de utökade öppettiderna och mellanölsservering var de ekonomiska omständigheterna knappa. Det var helt enkelt svårt att få verksamheten att gå runt. En del av verksamheten var också det produktionskollektiv som hade bildats i. Syftet med kollektivet var bland annat att förse värdshuset med biodynamiska råvaror. I början av 1975 lämnade Jon över "Grödan" till bland annat Tommy Almen och Holger Carlsson. Officiellt var Jon Liljefors fortfarande ägare men de ovan nämnda stod för driften. Man startade nu en biodynamisk affär i anslutning till värdshuset. Restaurangverksamheten var fortsatt den mest inkomstbringande delen av verksamheten. Det fanns en vilja att plocka bort mellanölet från menyn men det var trots allt här de största inkomsterna fanns. Det blev stundtals rätt stökigt med ett tämligen ungdomligt inslag på värdshuset. ![]() I juli 1976 gick Grödan i konkurs. Med skulder på 30 000 kronor, i huvudsak som obetalda arbetsgivaravgifter, gick det inte att driva verksamheten längre. Vegetariska mattips från Gröda som föda |