Kontakt

   

Om den här siten   

 
 

 

Många som växte upp i Örebro i slutet av 60- och början av 70-talet och var intresserade av musik har en relation till Power House. Oavsett som  lyssnare eller musiker var Power House ett slags lärosäte för musik. Det var absolut inte det enda musikstället i stan. Men det var klubben där man kunde räkna med att höra musik som sällan eller aldrig spelades på andra ställen. Här spelade alla. Allt från flumkonserter med Gudibrallan och Älgarnas trädgård till jazzexperiment som Art ensemble of Chicago eller mer traditionellt jazzlir ā la Monica Zetterlund.  Här spelades allt, men som företrädare för klubben ofta uttryckte det:  Allt - utom kommersiell musik.

Att skriva en historik över Power House visade sig bli en mer omfattande uppgift än jag tänkt från början. Uppenbarligen finns inget skriftligt material bevarat från verksamheten. Inga protokoll, inga bokningsbekräftelser och inga medlemslistor. Jag har därför plöjt igenom de lokala tidningarna från dag till dag under de berörda åren. Nerikes Allehanda är den tidning som har meddelat ojämförligt  mest om klubbens verksamhet. Alla uppgifter är naturligtvis inte korrekta men troligen ger denna genomläsning en något sannare bild än vad hågkomster skulle göra. Ibland förekommer dock rena felaktigheter. Hör gärna av dig om du hittar något sådant.

Från början bestämde jag mig för att i huvudsak spegla perioden 1968-1976. Det vill säga under den tid då Power House fortfarande var en klubb. I och med flytten till Storgatan 3 blev Power House mer eller mindre en kommersiell företeelse. Naturligtvis är intresset för perioden efter 1976 minst lika stort. Jag kommer därför att undan för undan komplettera med uppgifter. I första hand gäller detta spellistorna. 

Under tiden 1972 till 1976 delade Power House lokaler med "Huset". Även om jag inte har några ambitioner att återge Husets historia är det ofrånkomligt att på något sätt nämna dess verksamhet. Det kommer att skapas en "undersida" som berör denna verksamhet. Jag kommer också att lägga in fotografier från Husetepoken.

Om denna site ger en bild av verksamheten på Power House är det ändå bara ett skal. Det som saknas är dina minnen av Power House. Är det någon mer än jag som minns hur Bruno K Öijer bad Sjunne Ferger med kompband att dämpa volymen under hans diktläsning vid en happening 1975? Och när spelade egentligen Älgarnas trädgård på Power House? Det finns mer att göra. Maila mig om du har något att berätta. Har du bilder eller egna inspelningar - Hör av dig.

Jag försöker att vara noggrann när det gäller material som omfattas av upphovsrätt samt PUL. Är det ändå så att du som upphovsman eller omnämnd tycker att något material på dessa sidor är publicerat utan ditt tillstånd ber jag att du kontaktar mig så reder vi ut det hela. Tack till er alla som lämnat uppgifter, medgett publicering eller rentav lämnat bidrag till denna site! Omnämnande sker på respektive sidor.

Göran Ekberg

kontakt@power-house.se