Gröda som föda |
|||
Flygblad |
Lördagen den 5 maj 1973 öppnades
på Nygatan en vegetabilisk restaurang, Gröda som föda.
Ägare var Jon Liljefors som ville satsa på ett alternativ
till restaurangutbudet i Örebro. I restaurangen eller
värdshuset som det kallades fanns ett litet galleri och litteratur
att avnjuta tillsammans med maten. En lunch kostade 6:50 och då
ingick hembakt bröd, saft och kaffe på maten. Tanken var att
man skulle erbjuda inte bara ett vegetabiliskt utan även ett
alkoholfritt alternativ till staden restauranger. Dessutom kunde man
som enda matställe i Örebro erbjuda gästerna en
rökfri avdelning. Jon hade inte mer erfarenhet av vegetabilisk matlagning än det han lärt sig hemma i det egna köket och maten var en blandning av rustika kålrotsbiffar till stundtals fantastiska anrättningar tillagade av Krishnan Subranamian en kock med matideér från sitt hemland Malaysia. En succé blev omedelbart ett kraftigt, saftigt matbröd fyllt med nötkärnor och annat gott som alltid serverades till måltiderna. Första året drev Jon värdshuset med några anställda samt en del frivilligarbete. Så småningom satsade man även på kvällsöppet och levande musik. Trots de utökade öppettiderna och mellanölsservering var de ekonomiska omständigheterna knappa. Det var helt enkelt svårt att få verksamheten att gå runt. En del av verksamheten var också det produktionskollektiv som hade bildats i. Syftet med kollektivet var bland annat att förse värdshuset med biodynamiska råvaror. I början av 1975 lämnade Jon över "Grödan" till bland annat Tommy Almen och Holger Carlsson. Officiellt var Jon Liljefors fortfarande ägare men de ovan nämnda stod för driften. Man startade nu en biodynamisk affär i anslutning till värdshuset. Restaurangverksamheten var fortsatt den mest inkomstbringande delen av verksamheten. Det fanns en vilja att plocka bort mellanölet från menyn men det var trots allt här de största inkomsterna fanns. Det blev stundtals rätt stökigt med ett tämligen ungdomligt inslag på värdshuset. I slutet av året bildades en stödförening för att sprida ägandet. Hur detta var tänkt är inte bekant. Det aktiebolag som var grunden till verksamheten existerade fortfarande med Jon som ende ägare. I början av 1976 hade man utökat arbetskraften till åtta personer. Fyra arbetade heltid med värdshuset och butiken och de övriga hoppade in i mån av tid. Några egentliga löner betalades inte ut. "Jag får så jag har till hyra, kläder och lite annat. Maten har jag ju här" uttrycker en av de arbetande. Man hade cirka 40 matgäster om dagen. Gästerna var allt från skolungdom till pensionärer. I juli 1976 gick Grödan i konkurs. Med skulder på 30 000 kronor, i huvudsak som obetalda arbetsgivaravgifter, gick det inte att driva verksamheten längre. Vegetariska mattips från Gröda som föda |